IT is noodzakelijk om een structuur in je onderneming te creëren en om bepaalde administratieve verplichtingen te voldoen. Vaak zien mensen IT als een “noodzakelijk kwaad” maar met de juiste aanpak en ondersteuning kan IT ook een meerwaarde betekenen op vlak van efficiëntie.

Wat heb ik dan nodig?

Dat is heel afhankelijk van je onderneming zelf, het aantal medewerkers, de activiteiten, de locatie, … Er zijn wel enkele zaken die in elke onderneming terugkomen zoals een computer, printer, draadloos netwerk, …

We adviseren standaard ook om je onderneming te beschermen via een beveiliging op het netwerk, een antivirus op de computers.

Is een back-up nodig?

Een van de belangrijkste onderdelen van een IT-omgeving is de back-up. Het zou niet de eerste keer zijn dat een bedrijf de boeken moet neerleggen na een grote crash omdat ze geen goede back-up hebben van hun systemen en bestanden. Denken dat dit jou nooit overkomt, is een groot risico. Het komt erop neer dat er steeds een kopie van de belangrijke data op een andere locatie staat zodat deze data niet verloren gaat bij een crash, brand of diefstal.

Dus ja, investeer in een back-up!

Kost dit dan niet handenvol geld?

Door eerst de onderneming te analyseren en een IT-strategie uit te werken, kan je beletten dat je overbodige kosten maakt. Het is namelijk niet nodig om bijvoorbeeld een netwerk te voorzien voor 50 gebruikers als je onderneming 10 medewerkers telt. Een zelfstandige die alleen werkt heeft dan weer geen netwerk nodig voor 10 gebruikers. Zo blijven de uitgaven in verhouding met de onderneming en blijft IT betaalbaar.

Wat als mijn onderneming groeit?

Je IT moet natuurlijk volgen en liefst zelfs een stap voor zijn op je groei. Voorzie daarom nu al schaalbare systemen zodat je IT-omgeving gewoon kan meegroeien.